Hållbar platsutveckling

Det pågår en global förflyttning i synen på turism. Från egocentriska perspektiv som utgår från människans behov till ekocentriska perspektiv som omfattar en helhetssyn på vårt gemensamma ekosystem. Ett ekocentriskt synsätt bygger på naturens grundläggande värden och ser människan och alla levande varelser som en del av naturen.

Tidigare låg fokus på att utveckla attraktiva destinationer, locka fler besökare och möta besökarnas och besöksnäringsföretagens behov. Ibland i konflikt med lokalsamhällenas behov och resurser. Idag handlar det om att säkerställa en hållbar samhällsutveckling där turism och besöksnäring inte tär på våra naturresurser utan bidrar till att bevara, använda och utveckla dem på ett hållbart sätt. Platsutveckling omfattar därmed betydligt fler aktörer och ställer högre krav på kunskap och dialog som kan leda till en önskad samsyn, samverkan och samhandling.

Utgångspunkten i en önskad platsutveckling är platsens och invånarnas behov, förutsättningar och önskemål. Besökarnas behov kommer därmed i andra hand för om platsen inte är hållbar kan inte turismen vara det. Det ställer krav på tydlig ansvars- och rollfördelning och organisering av alla aktörer (offentliga, privata, ideella) som behöver vara med. Det är här, i mötet mellan olika intressenter som nisserkonsult kan och vill vara ett stöd i en önskad, samordnad och långsiktig samhällsutveckling där besöksnäringen ingår som en viktig samverkanspart och resurs.

Tillväxtverket, modell vidareutvecklad av K.Lindström 2022. Baserad på Kauppila, P., Saarinen, J., & Leinonen, R., Sustainable tourism (2009)

Hållbarhetsmodell, Stockholm Resilience Centre, Stockholm University CC BY-ND 3.0.

Agenda 2030 för en hållbar utveckling

Idag är Agenda 2030 en självklar utgångspunkt för alla som arbetar med frågor som rör hållbar samhällsutveckling, där turism och besöksnäringen ingår. Agendans 17 mål utgör grunden i utvecklingen av hållbara platser och en hållbar besöksnäring, där vissa mål är viktigare att prioritera, beroende på hur långt utvecklingen har nått i ett land eller på en plats. Ambitionen är att agendan ska vara en självklar utgångspunkt i utvecklingsinsatser som är kopplade till turism, besöksnäring och platsutveckling. I insatserna ska det tydlig framgå vilka mål som insatserna ska bidra till, hur det ska ske och vilka intressenter som behöver vara involverade för att säkerställa en platsutveckling som är ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar.

Kort sammanfattning: Agenda 2030 är en handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet. Agenda 2030:s mål och delmål är integrerade och odelbara och omfattar samtliga tre dimensioner av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.” Du hittar mer information om Agenda 2030 på: www.globalamalen.se

Fakta om turism och besöksnäring

I Tillväxtverkets ”Kunskapsbank för turism och besöksnäring” hittar du rapporter, filmer och bra information om forskning och projektresultat i insatser kopplade till hållbar plats- och samhällsutveckling. Vill du veta mer om besöksnäringens innovationskraft hittar du rapporten ”Innovation inom turism och besöksnäring – utmaningar och möjligheter” (2023) på: tillvaxtverket.se

Hållbar turism i kulturmiljöer

Att uppleva ett lands kulturarv och värdefulla kulturarvsmiljöer står ofta högt på internationella besökares önskelistor. I Sverige är det framför allt upplevelser i unika kulturarvsmiljöer i kombination med naturmiljöer och lokal mat som efterfrågas. I Sverige ligger naturturismen långt fram i utvecklingen i ett internationellt perspektiv men nu görs aktiva satsningar på att lyfta fram kulturturismens betydelse.

För att öka kunskapen om vad kulturturism är och hur den kan utvecklas i Sverige genomförde Tillväxtverket och Visit Sweden  ”Svensk kulturturism 2023 – en förstudie”. Som en upptakt till förstudien låg projektet ”Stärka världsarv som genomfördes av Riksantikvarieämbetet, Tillväxtverket, Region Dalarna och Visit Dalarna i samverkan, med Ulrika Nisser som projektledare. Projektet resulterade bland annat i en ny handbok: ”Handbok för hållbar turismutveckling i världsarv och kulturmiljöer” (2021). Du hittar handboken och projektsammanfattningen på: tillvaxtverket.se