Tjänster

Här kan du läsa om tjänster som jag erbjuder genom nisserkonsult.se. Under Partners på startsidan kan du läsa om konsulter som ingår i mitt nätverk och som jag gärna samverkar med i uppdrag som kräver fler kompetenser.

Strateg

Att vara strateg innebär att hjälpa till att bygga en strategisk grund, utgångspunkt i de projekt och processer som en uppdragsgivare eller en grupp med samverkansparter vill driva. Det strategiska grundarbetet omfattar ofta en inledande analys och nulägesbeskrivning av förutsättningar, resurser och utmaningar. I nästa steg identifieras de delar som behöver ingå i en gemensam strategi som ska fungera som den gemensamma kartan i det fortsatta arbetet. Strategin utarbetas i nära samarbete med uppdragets intressenter och parter. Därefter behöver själva arbetet organiseras med tydlig ansvars- och rollfördelning mellan deltagande aktörer och med utgångspunkt i strategins mål och prioriteringar. Det strategiska arbetet utgör grunden för de insatser som ska genomföras och följas upp. Du kan alltid kontakta mig för att prata vidare om vad ett strategisk grundarbete kan innebära mer konkret i en möjlig insats.

Processledare

En processledare är ett bra stöd för att planera och bygga rätt förutsättningar inför en önskad förändrings- och utvecklingsprocess. Processledarens uppgift är att tillsammans med en uppdragsgivare eller projektledare analysera, planera, leda och koordinera deltagare i gemensamma utvecklingsprocesser där utfallet inte alltid är givet och där resultaten i hög grad beror på processdeltagarnas bidrag. En processledare kan anlitas för att leda en önskad process eller för att vara ett strategiskt stöd för en projektledare eller projektgrupp i ett genomförande. Jag har under de senaste åren anlitats som processtöd i ett antal  platsutvecklingsprojekt i  Tillväxtverkets nationella satsning ”Hållbar platsutveckling” 2021-23. Mitt uppdrag var då att stötta projektledningarna och medverka aktivt i inledande analyser, i den strategiska planeringen, i organisering, förankring och i dialog med samverkansparter och intressenter. Vidare medverkade jag i projektens kunskapsspridning, i redigering av strategiska dokument och slutrapporter. Det har gett mig en bra grund att stå på i uppdrag som processledare och stöd till projektledare och andra funktioner i gemensamma utvecklingsprocesser.

Projektledare

Jag har arbetat som projektledare i hela mitt yrkesliv. Oavsett om jag har haft funktionen handläggare, informatör, kommunikatör, marknadsförare, marknadschef, ordförande – eller projektledare. Att projektleda har varit mitt bästa sätt att genomföra uppdrag som ofta har genomförts i samverkan med andra personer och funktioner, i en eller flera organisationer. Som konsult har jag möjlighet att kliva in som projektledare i utvecklingsinsatser där kompetensen saknas eller där det är önskvärt att anlita en extern projektledare som kan bidra med andra erfarenheter.

Workshopledare

Att planera och genomföra en workshop kan vara ett bra sätt att samla människor för att identifiera behov och utmaningar i en gemensam fråga. En workshop kan också användas som ett verktyg för att väcka engagemang och intresse kring en plats där olika grupper har gemensamma intressen. En workshop erbjuder en strukturerad ”samtalsplats” där deltagarna hjälps åt att identifiera vilka frågor de vill ta vidare, i vilken form och med vilka deltagare. Här kan jag fungera som bollplank i planeringen och som samtalsledare i genomförandet av workshopen.

Moderator

Jag åtar mig gärna uppdrag som moderator för konferenser och möten. Det kan både vara inom områden där jag är etablerad, som inom turism och besöksnäring med fokus på destinations- och platsutveckling, kulturmiljöer och världsarv. Det kan även vara inom andra näringar och branscher där det är en fördel att jag inte själv är en del av branschen. Mina styrkor som moderator är att väcka engagemang, skapa energi i genomförandet och inspirera deltagarna att hitta sina egna drivkrafter i ett fortsatt eget arbete. Min målbild är att konferensen eller mötet ska landa i ett tydligt ”nästa steg” och en samsyn kring vad som ska hända efter konferensen eller mötet. Gemensamt eller individuellt.

Föreläsare och utbildare

Då jag har många års erfarenhet som process- och projektledare inom turism och besöksnäringsutveckling anlitas jag återkommande som föreläsare i frågor som rör hållbar destinations- och platsutveckling, kulturarvsturism och samordnade processer med många olika aktörer och beslutsfattare. Jag anlitas av kommuner och regioner som kunskapsförmedlare i interna processer kring en samordnad platsutveckling, där kommuner och regioner ofta har viktiga ledarfunktioner. Jag medverkar då och då som gästföreläsare på högskole- och YH-utbildningar inom destinations- och platsutveckling eller som föredragshållare på stora och små konferenser och möten.

Rapportskrivare och textgranskare

Ibland kan det vara motigt att sammanställa projekt, dra slutsatser och presentera resultat. Det är lätt att bli hemmablind och tappa strukturen. Här kan jag bistå som en extern skribent och textgranskare och hjälpa till att sammanställa resultat och granska texter ur ett mottagarperspektiv. Det viktiga är att läsaren, mottagaren kan förstå och omsätta projektresultat och rekommendationer i egna insatser. Då kan det vara till hjälp att anlita en person som inte har medverkat i själva projektgenomförandet men som är insatt i frågorna och som kan hjälpa till att skapa struktur. Jag vet vilken stor hjälp det kan vara, efter att själv haft ansvar för att sammanställa handböcker och rapporter genom åren.

Projektansökare

I samband med utlysningar kan det finnas behov av personer som kan hjälpa till att formulera ansökningar. I mina tidigare anställningar har jag medverkat som skribent i nationella utlysningar och jag har skrivit ansökningar för att finansiera regionala och lokala projekt. Genom ansökningarna har jag utvecklat god kännedom om svenska myndigheter, regionala organisationer och kommunala verksamheter och vad som är viktigt att lyfta fram i ansökningar med kopplingar till lokal plats- och samhällsutveckling.

Mötesordförande

Vid sidan av utbildningar och anställningar har jag varit aktiv i olika typer av föreningar. De senaste 15 åren bland annat som ordförande i ett par mark- och vägsamfälligheter vilket har gett viktiga kunskaper om lokal och regional infrastrukturplanering. Jag har gått Svenska Handelskammarens styrelseutbildning och har varit styrelsemedlem i två mindre aktiebolag. De olika styrelseuppdragen har tränat mig i att leda möten där svåra frågor och olika åsikter behöver balanseras. Jag har själv positiva erfarenheter av att anlita en extern ordförande vid årsstämmor för att skapa en tydlig rågång mellan styrelsen, som driver föreningsarbetet, och medlemmarna, ägarna som ska godkänna styrelsens arbete.